Park Hill. 2013 RIBA Stirling Prize

Together the two firms of architects have worked with developers Urban Splash to address the contradictory demands of conservation and commerce and to bring back to life an unloved Sheffield landmark.

The original aspiration of the late 1950s blocks to resemble an Italian hill village had degenerated into a sorry and threatening place to be – the completed first phase once again gives the people of Sheffield and visitors a building that excites and inspires.

The original ‘streets in the sky’ have been made safe with the addition of new security measures and a metre of space has been added to the width to add to the accommodation. Set back doorways and corner windows also humanise spaces that until now were considered no-go areas.

The architects have doubled the amount of glazing, while retaining the character of the original concrete. The insides of split-level apartments have been exposed and walls have been removed to fill them with light. The vibrant coloured panels borrow from the gradated pastel colours of the original brickwork, lending Corbusian vigour to the facades.

Location details

The Park Hill development lies just to the east of Sheffield City Centre, less than a mile from Sheffield station.

Video & Text by Royal Institute of British Architects (RIBA)

Tags:

Categories: Projects, Residents

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: